
Uslijed povećanih kontrola od strane sanitarne inspekcije, a slijedom toga i većeg broja upita ugostitelja o zakonskom okviru dozvole za pušenje u ugostiteljskim objektima, u nastavku dostavljamo sažetak.
Naglašavamo da nije došlo do promjena u zakonu te predmetni nadzori su izvršeni na temelju odredbi dugogodišnjeg zakona koji je propisao uvijete pod kojima se može omogućiti pušenje u ugostiteljskim objektima.
Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda (NN br. 45/17, 114/18, 98/19) definirao je uvjete pod kojima je dozvoljeno pušenje u ugostiteljskim objektima, pa tako, između ostalog i sljedeće:
UGOSITELJSKI OBJEKT KAO PUŠAČKI PROSTOR:
Ugostiteljski objekt može dobiti rješenje za pušački prostor ako pušački prostor ne prelazi ukupno 50,00 m2, a ako prelazi 50,00 m2 ugostiteljski objekt može dobiti rješenje za prostor za pušenje ako udovoljava uvjetima za isti.
Ako ugostiteljski objekt ne ispunjava uvjete za pušački prostor, a ne može (zbog svoje površine) ispuniti uvjete za prostor za pušenje, u istom neće biti moguća uporaba duhanskih i srodnih proizvoda.
PUŠENJE NA TERASAMA – OTVORENOM PROSTORU:
Zatvorenim javnim prostorom smatra se prostor koji ima krov i potpuno zatvoreno više od polovice površine pripadajućih stijena, kao i terase koje su ograđene staklenim stijenama ili nekim drugim materijalom. Također, zatvorenim javnim prostorom smatra se prostor koji ima krov i u kojem je moguće zatvoriti više od polovice pripadajućih stijena, kada su te stijene zatvorene. Ukoliko takav prostor ne zadovoljava zakonske uvjete (ventilacijski sustavi sustavom za filtriranje koji je sastavni dio prostora za pušenje i koji je fizički odvojen od drugoga ventilacijskog sustava zatvorenoga javnog prostora u kojem je prostor za pušenje), tada je u takvom prostoru zabranjeno pušenje.
UVJETI ZA DOBIVANJE DOZVOLE U UGOSTITELJSKOM OBJEKTU:
a) prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor
b) površina prostora ne smije biti manja od 10 m²
c) prostor ne smije zauzimati više od 20% ukupne površine javnoga prostora, odnosno 20% površine prostora za posluživanje u ugostiteljskim objektima
d) prostor ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostore
e) u prostoru se ne smije posluživati hrana ni piće.
Detaljnije:
DOBIVANJE DOZVOLE ZA PUŠAČKI PROSTOR:
U nastavku dostavljamo link na više informacija vezano uz pribavljanje dozvole za pušenje u ugostiteljskom objektu:
+385 1 2360 222+385 1 2360 222
U slučaju da imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nejasnoća slobodno nam se obratite na email ured@zg-ugostitelj.hr ili na tel. +385 01 2360 222. +385 +385 1 2360 2221 2360 222+385 1 2360 222+385 1 2360 222+385 1 2360 222