
O BUDUĆNOSTI UGOSTITELJSTVA, EDUKACIJI MLADIH I NOVIM ZAKONIMA
Forum zagrebačkih ugostitelja bio je povod za razgovor s Franzom Leticom, predsjednikom Udruženja ugostitelja Zagreb, koji nam je ispričao koje su aktualne teme u sektoru ugostiteljstva te što Udruženje radi kako bi unaprijedilo uvjete njihovog poslovanja.
Iza ugostitelja je još jedna poslovna godina. Što ju je, po vama, obilježilo?
Za ugostitelje je posljednjih gotovo pet godina bilo izazovno u svakom pogledu. Nakon povremenih razdoblja zatvaranja tijekom pandemije koronavirusa, prilagodbe na drugačije uvjete poslovanja, problema s potražnjom radne snage, rastom ulaznih troškova i inflacije i ovo je godina u kojoj je trebalo držati glavu iznad vode.
"Rekao bih da je većina mojih kolega ulagala i još uvijek ulaže ogromne napore da održi ravnotežu između generalno skupljeg poslovanja i kvalitete usluge koja je za nas ugostitelje imperativ."
Nedostatak radne snage tema je o kojoj se razgovara među mnogim dionicima koji pokušavaju naći rješenje za ovaj problem. Kako to izgleda „na terenu“, s čime se ugostitelji susreću i kako biste vi postavili okvire za prevladavanje ovog izazova?
Nedostatak zaposlenika na svim razinama nije više akutna boljka u poslovanju ugostitelja, već kronična. A kad se susrećete s nečim što je dugogodišnji problem, rješenja ne mogu biti ad hoc. Potreban je sustavan pristup ovoj temi i uključenost svih važnih aktera od državnih institucija do predstavnika struke.
Kako bi uopće bili u mogućnosti vrata naših objekata zadržati otvorenima, bili smo prisiljeni posezati za vatrogasnim mjerama. Pritom mislim i na uvoz stranih radnika, koji za nas predstavljaju vrijedne zaposlenike, ali s obzirom na specifičnost našeg sektora i oni trebaju proći fazu edukacije kako bi svoj posao mogli obavljati kvalitetno. Iako su se uvjeti za uvoz stranih radnika relaksirali, susrećemo se s izazovima u drugoj fazi, kad trebaju početi raditi. Na razini države nisu stvoreni okviri kojim bi se poboljšala njihova asimilacija u društvo pa se većina njih nakon što dođu u Hrvatsku, odlučuje otići dalje u neke druge europske zemlje. A za ugostitelje to predstavlja stvaran trošak jer smo ipak uložili u njihov dolazak, plaće, hranu ili smještaj. Udruženje ugostitelja Zagreb već godinama apelira na nadležne institucije nastojeći skrenuti pažnju na to kako problemu radne snage, a naročito one kvalificirane, treba pristupiti tako da se vratimo temeljima. To možemo raditi tako da potičemo mlade na upis u ugostiteljska zanimanja, stvarajući pozitivnu percepciju vezanu uz našu struku te omogućavajući atraktivne uvjete zaposlenja.
"Siguran sam da mladi u našoj struci imaju budućnost i karijeru jer se uloga čovjeka u ugostiteljstvu nikad neće moći zamijeniti umjetnom inteligencijom, digitalizacijom ili robotizacijom."
Osim kvalitete usluge i ponude, mi gostima nudimo doživljaj i emociju, a da bi se to prenijelo potreban je educiran, motiviran i zadovoljan zaposlenik.
Specifičnost je ugostiteljskog poslovanja da ono tijekom tjedna nije linearno. Postoje dani tzv. pojačanog prometa, kad postojeće osoblje nije dovoljno. Kako se to rješava u praksi?
To je još jedno od pitanja koje je Udruženje ugostitelja Zagreb adresiralo na institucije. Brojni ugostiteljski objekti zbog prirode svog posla imaju potrebu za dodatnom radnom snagom u određenim smjenama, najčešće vikendom ili kad organiziraju događanja poput svadbi. Trenutno ne postoji adekvatan i jednostavan zakonski okvir koji bi im omogućio da u takvim razdobljima povremeno zapošljavaju radnike. Stoga smo predložili da nam se omoguće svojevrsni vaučeri za zapošljavanje, koji bi nam osigurali da na jednostavan način možemo angažirati zaposlenike kad se za to ukaže potreba. Na ovaj način također bi se otvorio i prostor za honorarni rad za one koji žele dodatno raditi i povećati svoj mjesečni budžet pa bih rekao da se zapravo radi o win-win situaciji.
Početkom prošle godine na snagu je stupio novi Zakon o turizmu. Iako je on većim dijelom usmjeren na uvođenje reda u smještajnim kapacitetima, a cilj mu je turizam učiniti održivijim, predviđa se da će pravilnici čija će provedba biti u rukama lokalne samouprave uređivati i neka druga područja poput ugostiteljskog sadržaja i ponude. Kako vi gledate na tu temu?
Prije svega, mislim da nam je jedan takav krovni zakon bio potreban. Turizmom je potrebno upravljati, a ne da nam se on već godinama događa. Iako je kao grana profitabilan, siguran sam da bi u narednim godinama na površinu isplivala manjkavost nesustavnog promišljanja tog strateškog područja. Brojna pitanja su ostala otvorena, potrebno je vidjeti kako će lokalne zajednice reagirati na ono što je u njihovoj ingerenciji.
"S obzirom na to da su ugostitelji neizostavan dio onoga što destinaciju čini destinacijom, očekujem da pri pripremi i osmišljavanju novih pravaca ugostitelji preko svojih predstavnika budu aktivno uključeni."
Neophodno je da sudjelujemo u donošenju okvira koji će itekako utjecati na naše poslovanje, a glas struke za stolom uvijek je samo prednost te omogućava da se dobije perspektiva koja može unaprijediti cjelokupnu turističku ponudu u destinacijama.
Očekuje se skorašnja objava Europske komisije o novim smjernicama o zabrani pušenja. Predviđa se da će se njome, između ostalog, zabraniti i pušenje na otvorenim prostorima što uključuje terase ugostiteljskih objekata. Iako se zasad radi o preporuci koju nije nužno implementirati u nacionalni zakon, za očekivati je da će se u budućnosti to dogoditi. Kakav utjecaj ovo može imati na poslovanje ugostitelja?
Zdravlje je tema oko koje postoji jasan društveni konsenzus i svi ćemo se složiti da je promicanje zdravih navika i načina života nešto što je potrebno poticati. Konzumacija nikotinskih proizvoda zasigurno je problem koji je u Hrvatskoj široko raširen. Mislim da prije uvođenja bilo kakvih vrsta zabrana treba provoditi javnozdravstvene kampanje koje će osvijestiti, naročito mlade, o kakvoj se opasnoj navici radi. Kada dođemo do stanja u društvu u kojem većina ljudi neće pušiti kako bi zaštitili svoje zdravlje, onda nećemo imati ni problem pušenja u ugostiteljskim objektima. U Hrvatskoj već postoji zakonski okvir koji ograničava i uređuje pušenje u ugostiteljskim objektima, a kad se bude išlo u proširenje tog zakona potrebno je dati razdoblje prilagodbe, kako bismo i mi mogli promišljati na koji način možemo pristupiti svojim gostima. Podržavamo sve napore koji promiču zdravlje, samo želimo skrenuti pažnju na to da nikako nije rješenje naprasito uvoditi nova ograničenja koja neće rezultirati smanjenjem broja pušača, ali bi mogla uvelike naštetiti poslovanju ugostiteljskih objekata.

Izvor: Časopis GOST, Službeno glasilo Udruženja ugostitelja Zagreb, Listopad 2024. Broj 15.